Foto

Goran Vrkic: "Pentru mine Romania este a doua patrie!"

Calit si scolit pe terenurile de baschet, dar si in Razboiul din Serbia de la inceputul anilor ’90, Goran Vrkic este noul antrenor al nationalei masculine U-15. Sosit in Romania in urma cu doi ani, tehnicianul sarb a debutat, marti seara, in functia de antrenor principal al nationalei Romaniei U-15 intr-un meci amical sustinut in compania echipei CSA Steaua Turabo . Venit cu o alta mentalitate, de profesionist, si dintr-o tara cu o bogata traditie in baschet, “coach” Vrkic ne-a acordat la 24 de ore dupa debutul sau un interviu  in exclusivitate pentru site-ul Federatiei Romane de Baschet.
 
Ati debutat in functia de antrenor principal al nationalei masculine  U-15 a Romaniei. Cum a fost meciul cu CSA Steaua Turabo?
Sunt foarte multumit ca jucatorii mei au tratat meciul foarte serios si au fost foarte concentrati. Ma bucur ca au realizat exact ce le-am cerut inainte de meci si pentru mine este foarte important ca ei  sa inteleaga cum trebuie sa evolueze pentru echipa nationala. Impresia generala  este foarte buna. A fost primul meci pentru mine ca antrenor principal al unei echipe nationale. Oricine este mandru atunci cand pregateste o echipa nationala. Am lucrat si in Serbia, pentru o perioada de doi ani cu echipa nationala, dar aici este o alta tara si cu totul altceva.
 
Ati avut emotii?
Emotiile sunt mari. Este o alta mentalitate si cluburile au un alt stil in Romnaia. Eu incerc sa joc mult mai agresiv si mai rapid. Asta voi incerca sa implementez si la echipa nationala.
 
Cum vi s-a parut echipa?
Acesti copii au un potential foarte bun. Au nevoie de continuitate. Daca vor incepe sa fie o familie si sa gandeasca asa cum face o familie, vor avea o forta foarte mare in meciuri si in turnee. Toti cei care sunt in lot au avut rezultate bune la normele de control si sunt foarte bine pregatiti fizic, dar eu incerc sa imi pregatesc elevii lucrand foarte mult cu mingea.
 
Ce obiectiv aveti cu lotul national U-15?
Telul meu este sa scot maximum din acesti copii si sa ii ajut sa ajunga la un nivel mai bun. Anul viitor este Campionatul European U-16 masculin, Divizia B, in Romania si vom incerca sa promovam in primul esalon.
 
Care este cheia succesului in baschet, din punctul dumneavoastra de vedere?
Cheia succesului nu doar in baschet, ci in toate sporturile, este data de cateva lucruri. In primul rand jucatorul trebuie sa aiba caracter si trebuie sa fie pregatit sa se antreneze la maximum.  Fie ca este o zi in care este fericit sau trist. Trebuie sa se detaseze si de fiecare data sa se gandesca doar la prezent si la cum sa se antreneze la maximum. Doar daca are mentalitatea aceasta poate progresa. In momentul in care are un scop precis in minte trebuie sa inteleaga ca nu va fi o cursa usoara.
 
Cum vi se pare stafful tehnic?
Pentru mine este o bucurie sa colaborez cu Dan Dacian si cu Razvan Cenean.  Au o experienta foarte mare atat ca antrenori, cat si ca jucatori, si acest lucru este benefic pentru echipa nationala. Consider ca avem o echipa tehnica foarte buna si ca putem ajuta foarte mult aceasta generatie sa progreseze. Imi place modul in care Dacian si Razvan le explica diverse lucruri copiilor. Daca vom ramane o echipa pentru o perioada mai lunga de timp sunt absolut convins ca vom crea o generatie foarte  frumoasa.
 
V-am urmarit la antrenamente si in afara ca sunteti foarte activ, aveti si miscarile unui baschetbalist. Ati practic acest sport in copilarie?
Am jucat zece ani baschet in Serbia.  Am evoluat pe posturile 1-2. Am prins insa o perioada foarte dificila. Incepea Razboiul, intram la facultate.  A trebuit sa plec pe front, in Croatia si in Serbia...  Dupa aceea am decis impreuna cu familia sa renunt la cariera de jucator.
 
Ce a urmat?
Am facut facultatea de Inginerie. Apoi am urmat cursurile Academiei de Baschet din Belgrad. Am studiat trei ani. Aceasta scoala este la un nivel foarte inalt. In primul rand ca sa fi admis trebuie sa ai un CV foarte bun ca jucator. Sunt foarte multumit ca am obtinut aceasta diploma!
 
Cum ati ajuns in Romania?
Inainte sa fiu antrenor in Romania, am venit la voi in tara ca turist. Mi-a placut foarte mult si mi-au placut oamenii de-aici. Apoi, in Serbia, m-am intalnit la un camp de pregatire cu Ionut Covrig, presedintele echipei Magic Champions,  si cu Mary Rosianu, antrenoarea principala  a echipei si mi-au propus o colaborare. Am acceptat si uite asa am ajuns sa traiesc acum povestea asta frumoasa cu echipa nationala.
 
Sunteti antrenor sarb si antrenati echipa Romaniei. Cum este aceasta senzatie?
Imi place foarte mult intrebarea si voi incerca sa explic cat mai bine sentimentul pe care il am. Cand ajungi intr-o alta tara si observi oameni care te sustin, te simti extraordinar. Pentru mine Romania este a doua patrie!

Va multumim si multa bafta!
 
Carte de vizita:

Prenume: Goran
Nume: Vrkic
Data nasterii: 26 iunie 1971.
Locul nasterii: Subotica (Serbia)
Zodia: Rac
Inaltimea: 1,85
Calitati: muncitor, concentrat
Defecte: uneori impulsiv
Jucator preferat: Drazen Petrovic
Frati: o sora, in varsta de 29 de ani.

In prezent este antrenor la echipele de copii in cadrul clubului MAGIC CHAMPIONS BUCURESTI

Parteneri